2007.12.19

Inspirasjons- og treningshelg med Bjørnar Valstad

Vedlagt følger program for O-løftet som vi arrangerer i Bodø 18.-19. januar. Vi har i samarbeid med NOF/Bjørnar Valstad laget et opplegg som passer for alle O-løpere i kretsen. Vi kommer til å dele deltakerne i to grupper: Unge & lovende og voksne. Bjørnar vil fokusere på de unge med et eget opplegg bare for dem i en sekvens fredag kveld.

Vi håper på stor deltakelse!

2007.12.10

Forslag til distansenorm for KM

På oppdrag fra Kretsstyret har jeg laget et forslag til ny distansenorm for kretsmesterskap. Tidligere har det vært antatt vinnertid som har vært brukt, men det er her erstattet med distanser. Disse vil derfor bare være veiledende, og gjelder et "normalt" terreng.
Forslaget angir også hvor mange løyper og klasser som skal brukes, samt regler for premiering og medaljer.
Det er svært mange som har meninger om dette emnet, da det angår alle løperne. Forslaget legges derfor ut allerede nå, slik at alle som vil kan komme med kommentarer. Forslaget vil bli tatt opp på kretstinget i februar, og vi blir forhåpentligvis enig om et endelig forslag der.

Vi har nå et eget diskusjonsforum her på NOOK's hjemmeside. Link finnes også i menyen til venstre.

Jan Kåre Vatne

Forslag til distansenorm
Diskusjonsforum - NOOK

2007.12.07

Ledig stilling

NOF søker etter person som aktivitetsutvikler i 50-100% stilling.
Mer info her

2007.11.27

Inspirasjon og inntrykk fra O-gallaen

Her er årets o-bilde.
Kretsen hadde en bra delegasjon på O-gallaen som ble arrangert i Holmenkollen 17.-18. november: Marit Johnsen og Edvin Berg fra B&OI, Ole Morten Wie, Jan Kåre Vatne, Eli Ringdalen og Tore Kolstad fra Mo, Anny Valvik og Ingar Solberg fra Olderskog, samt Jan Gaute Buvik og Lars Reitan. Sistnevnte deltok også på kretsledermøtet.

Følg linkene nedenfor, der seminardeltakerne deler noen inntrykk

Her er prisvinnerne fra årets O-galla:
Årets arrangement: NM-uka, Hamar OK/Løten OL
Årets orienteringsbilde: Geir Nilsen med «The flying Bulgarian»
Årets trener: Ørjan Ravndal, Ålgård IL
Årets orienteringskart: «Bergermoen», Ringerike OL
Årets sprintkart: «Veritasskogen», IL Tyrving
Årets ungdomsløype: Vang OLs Myrtrampen, med Lars Skjeset som løypelegger
Årets nettside: NTNUI
Årets junior: Olav Lundanes, Østmarka OK
Årets stafettklubb: Halden SK
Årets Vitalturarrangør: Ålen IL
Årets Gildesprintarrangør: Kristiansand OK
Årets overraskelse: Audun Hultgreen Weltzien, IL Tyrving
Årets orienteringsløper (kåret av media): Anders Nordberg, Bækkelagets SK
Årets ildsjel: Ellinor Nordmo
Silvas ærespris: Øivind Holt, Halden SK
Vi i Nordland nådde ikke helt opp denne gang, men det har vært jobbet svært godt i kretsen også i år. Vi kommer tilbake med en årsmelding i forbindelse med kretstinget som arrangeres 2. februar 2008

Les mer om seminarene her
Fra Edvin Berg
Fra Marit Johnsen
Fra Lars Reitan

2007.11.27

Turorientering på nett

Tur-o på nett er et tilbud til O-klubbene for å gjøre turorienteringen mer interessant for deltagerne. Her er noen nyheter:
• Innføring av kontroll kode for postene.
• Mulighet for å legge inn GPS-posisjon på postene
• Integrere Google-kart for poster med GPS-posisjon
• Oppgradering av turlogg
• ”Klipping” av poster ved hjelp av SMS
• Lettere å få nytt passord
• Bedre statistikk/historie

Mer info

2007.11.12

Regler for Barneidrett

Det er kommet nye regler for barneidrett. Barn under 11 år skal fortsatt ikke rangeres. De skal heller ikke delta i regionale og nasjonale konkurranser. Se forøvrig linken her:
Idrettens Barnerettigheter / Bestemmelser om barneidrett

2007.10.28

GRUFSELØP OG AVSLUTNING HELGELANDSRÆS 2007

Korgen, klubbhuset i Vesterli, søndag 4. november Grufseløp – kl 14.00
Start fra klubbhuset i Vesterli.
Kart: Skogstuåsen.
Jan Gaute er løypelegger.
Lengder: Lang (4-5 km), mellom og kort C-løype. Grufsevær er bestilt også i år. Dusj og muligheter for badstu etter løpet (eller kanskje noen heller tar et bad i elva..)
Premieutdeling og sosialt treff ca kl 16.00. Pizza, brus og kaffe. Premiering til vinnere og diplom for deltakelse i årets Helgelandsræs.
Hvor mange blir vi? Fint å vite ca hvor mange som kommer. Klubbvis beskjed til Ola om antall innen torsdag 1. november – på telefon 90936145– eller på mail: olskogs@online.no. Vel møtt til en tøff dyst i Vesterli!

2007.10.10

Mo O-Klubb's kart utstilt i Moskva

Ole Morten Wies flotte kart over Båsmofjellet var ett av tre O-kart som ble vist fram på den 23. internasjonale kartografikonferansen i Moskva i august. Vi synes det er fantastisk at våre kart holder så høy standard at de kan vises fram på en internasjonal kartutstilling! All honør til Ole Morten, som har stått for alt arbeidet med kartet.

2007.10.09

Jentesamling i Mo

O-Jentetreff for alle orienteringsjenter i alderen 11-16 år (også nybegynnere). Samlingen starter 16.00 fredag på Båsmo skole, og varer til lørdag 13.30, med overnatting på skolen.

Vi har vært så heldig å få hit Mali Fjogstad Nielsen fra Kongsberg. Ho er 20 år og siste års junior, av Norges aller beste i O-løypene med mange flotte prestasjoner bl.a. i VM! Ho er veldig hyggelig og skal lede oss i både trening, mat og moro!

Innbydelse (word)

2007.10.03

Vandrepremier

Det er opprettet vandrepremier i mellomdistansene, der hver premie går over 4 påhverandre følgende løp. Beste poengsum gir premien til odel og eie.
For H17 ble premien (en trebolle) satt opp i 2004, og etter årets KM kan vi tildele premien til odel og eie til Arild Hegreberg. Gratulerer.
For D17 er det ett år igjen. Årets vinner, Hilde Sofie Hansen ligger foreløbig best an.

Komplett poengliste for vandrepremie

2007.09.27

KM Natt og Mellomdistanse

Resultatene for KM Mellomdistanse er nå klar. Kartene er som vanlig lagt ut på routegadget, og de fleste av ungdommene har allerede lagt ut sine løyper. På bildet ser vi tre av D11-12 jentene på start fredag. Det var for engangs skyld D11-12 som var største klassen, noe vi synes er svært gledelig.
KM startlister Lørdag (Mellom)
KM Natt resultater (html)
KM Natt resultater (pdf)
KM Mellomdistanse resultater (html)
KM Mellomdistanse resultater (pdf)
Routgadget for Fredag
Routegadget for Lørdag

2007.09.24

Ungdomssamling under KM

Det blir holdt et "seminar" for ungdom 12-19 år umiddelbart etter KM Mellomdistanse på lørdag 29.september.
Sted: Båsmo skole.
Tid: kl. 14:00

Program
1. Oppstart. v/Arild Hegreberg
2. Hvordan vi tenker og løper: Magnus og Yngve (MO OK)
3. Høst og vinteraktiviteter v/Arild m.fl.
4. Pause med servering!
5. Liten synfaringsrunde rundt skolen. v/Ole Morten Wie
6. Sesongen 2008, hva skjer?
7. Avslutning ca. kl. 18.00

Gi melding om ca antall deltakere: Bodø, Mo, Korgen, Olderskog til Jan Gaute Buvik. (kretskontor@nook.no)

2007.09.27

Idretslinjenes O-Mesterskap

Vellykka, men vått da NOOK arrangerte historiens første o-løp for idrettslinjene på Nord-helgeland 21.september.
Resultater

2007.09.18

Helgelandsræs avsluttet

Helgelandsræset ble avsluttet den 18.september ved Rauvatnet. Alf og Ola hadde lagt fine løyper i det svært løpbare terrenget. (Noen løp litt for fort....). Desverre kom det litt regn akkurat underløpet, men det var varm kaffe og saft, samt bål å varme seg på ved samlingsplassen.

Vinnere ble:
Jenter Kort : Maria Bech Urland
Gutter Kort : Ole Kristian Kaspersen
Jenter Lang : Sigrid Bech Urland
Gutter Kort : Sigurd Oxaas Wie
Damer Kort : Wenche Hjelmseth
Herrer Kort : Arne Håpnes
Herrer Lang : Magnus Beyer Brattli
Damer Lang : Hilde Sofie Hansen

Resultater (html)
Sammenlagt

2007.09.12

Saltenkarusellen 2007 avsluttet

12 flotte tirsdagsløp er avsluttet og sammenlagtlista viser at veteranene tok siste stikk. I Saltenkarusellen teller de 7 beste av 12 løp, og det finurlige poengsystemet gjør at alle klasser (N, 2km, 3km, 4km og 6km) blir slått sammen til en felles konkurranse.

Carl B Bjørseth vant sammenlagt etter en spennende avslutning der både Per Rekkedal og Arild Hegreberg hadde sjansen til å gå til topps, men ble tuktet av henholdsvis Petter Jakola og Nils Albert Aamand i siste løp. Resultatlister og sammenlagtliste i margen til høyre.

"Saltensprinten" fortsetter med 5 nye løp utover høsten, hvorav de to siste som nattløp.

2007.08.26

KM Stafett

KM stafett ble arrangert ved Turisthytta, Bodø, og været ble til alles overaskelse strålende. Terrenget var nok svært krevende for mange, og spredningen i tid var stor. På bildet ser vi innspurten hvor Magnus Beyer Brattli løper inn til en suveren seier. De andre deltagerne på vinnerlaget var Yngve Skogstad (bak til venstre), Hilde Sofie Masterdalshei og Gunnar Brattli.

Yngve Skogstad stormet inn til klar Mo-ledelse etter en perfekt 1. etappe. Han hadde dagens suverent beste tid på den lengste sløyfa. Også i NNM viste Yngve samtlige konkurrenter ryggen på 1. etappe, og bekreftet i KM at han er konge på startetappen.

Resultater og strekktider finnes nå nedenfor. Husk at strekktidslisten viser alle løperne uansett løype, slik at strekkene er forskjellige for de ulike løperne.

Strekktider (html)
Resultater inkl N og C klasser (pdf)
Offisielle stafett-resultater (pdf)

2007.08.22

Resultater KM Lang

KM Langdistanse er nå over. Vi slapp heldigvis unna regnværet som var varslet, og det ble et meget bra arrangement av Valnesfjord IL. Løypene var fine med mange utfordrende veivalg, slik en langdistanse skal være.

Løpet er nå lagt ut på RouteGadget. Bruk linken nedenfor eller i menyen tilvenstre. For nye brukere vil vi her gi en kort innføring i bruken. På PC-er med liten skjerm vil man bare se en liten del av kartet - i verste fall bare den hvite delen øverst til venstre. Klikk da på d en store minus-knappen til høyre. For å some inn igjen brukes Pluss-knappen like ovenfor. For å flytte kartet så må man holde venstre mus-knapp inne mens man "drar" kartet til siden eller opp/ned. Dette gjelder også under rute-tegning. Et klikk vil da gi et nytt punkt på ruten men dersom man holder knappen inne og drar til siden så flytter man kartet. For å legge inn sin egen rute må man merke av for "Tegn egen rute" øverst til høyre. Deretter velges klasse og navn i boksene like under. Under tegningen så er posten man skal til markert med tykk lilla runding. Klikk på punkter underveis og klikk til slutt inne i den markerte ringen. Da vil neste ring bli markert. Klikker man feil, kan angreknappet øverst til venstre brukes. Kartlesing/tidstap kan markeres med ett eller flere klikk på "+3sec" knappen. Etter å ha klikket i mål, så må man trykke på knappen "Lagre løypetrase".

For å se på ulike løpere, så velger man klasse og deretter markeres de løperne man vil studere. Knappene "Vis løypetraseer" og "Vis animasjon" brukes for å se løypene. Det er bare å eksprimentere.

Resultater KM Lang (html)
Resultater KM Lang (pdf)
RouteGadget
Splitsbrowser

2007.08.15

Innbydelse til KM Stafett

Innbydelsen til stafetten er nå klar. Arena blir ved Turisthytten på Rønnvikfjellet, og starten går 11:00.
Klubbene må melde på antall lag innen onsdag 22.august direkte til Arild Hegreberg. Endelig lagoppstilling leveres etter løpet på lørdag. Husk de nye reglene: Begge kjønn representert, 1 løper over 60 eller under 16, en løper over 45. Det er fire etapper på 1.8, 3.1, 3.1, 1.8 km.
I tillegg er det selvfølgelig klasser for D/H-10, D/H11-12, N og C-åpen.
Innbydelse (pdf format)

2007.08.13

NNM

Så er årets NNM avsluttet. Det ble et strålende arrangement. Stor takk til Harstad for et flott arrangement. Løypeleggerne hadde gjort en flott jobb, og terrenget som ble brukt var fantastisk godt egnet. Spesielt søndagens stafett utnyttet det detaljrike terrenget på en meget god måte.

Det ble mange gode prestasjoner fra Nordlandsløpere, og spesielt må vi trekke fram de to stortalentene fra Mo O-Klubb - Yngve Skogstad og Magnus Beyer Brattli. Fredag tok Yngve 1 plass og Magnus 3.plass i konkurranse med 1 og 2 år eldre konkurrenter, siden de valgte å stille i H17-18 istedet for H15-16 hvor de egentlig hører hjemme. I langdistansen tok Magnus 1.plass og Yngve 2.plass i H15-16. 12 minutt senere kom så nr 3 i klassen. På stafetten stilte de to sammen med Ole Morten Wie i klasse H15. De løp da så bra at Magnus passerte for kartbytte som førstemann, like foran BUL Tromsø og Silsand. Gjermund Urset som løp sisteetappen for BUL fortalte etterpå at han innså at han ikke kunne klare å løpe fra Magnus, og derfor la seg litt etter. På en gafflet post skilte så Magnus lag fra de andre, og når Gjermund nådde posten viste det seg at Silsand var på feil post, og Gjermund kunne dra avgåre alene i tet. Han kom i mål bare to små minutter etter Gjermund. En fantastisk prestasjon av de to 16-åringene, som begge hadde etappetider på ca 32 minutter. Bare Gjermund Urset hadde bedre tid en dette.

Av andre gode prestasjoner fra Nordlandsløpere kan vi nevne Petter Jakola og Mathilde Rundhaug i klassene H13-14 og D13-14. Begge vant sine klasser suverent begge dager.

Det eneste vi har å utsette på arrangementet er premieutdelingen. Vi kan vel egentlig ikke laste Harstad for dette, da de bare fulgte NOF's nye regler, men konsekvensene ble så bisarre at det i alle fall må lages nye regler for NNM til neste år. Når sølv og bronsevinnere i små klasser ikke en gang tas opp på seierspallen blir det for dumt. Hva i alverden er hensikten med å bare dele ut gull og sølv når det er 4 deltagere? At man begrenser seg til gullmedalje i veteranklassene er greit nok, men for ungdommene betyr tross alt medaljene en god del, og skuffelsen var enorm for en del av deltagerne som kom på andre og tredjeplass og trodde de hadde fått medalje. Kostnadene for medaljene er da ikke så store at det kan bety noe.

Det kan også være verdt å sammenligne med ski. Der er det alltid 100% premiering for klassene opp til 16 år. Gjerne med flotte pokaler eller lignenede. Og under premieutdelingen tar man gjerne opp alle deltagerne og nevner dem ved navn.

For de som har meninger om dette kan man bruke Tromsø O-Krets sin diskusjonsside, siden NOOK mangler dette.
Jan Kåre Vatne.

2007.08.13

Innbydelse til KM Lang

Velkommen til KM Lang i Valnesfjord lørdag den 25.august. Stedet er Fridalen ca 15km fra hovedveien. (Merket fra RV80). Første start 15:00.

Innbydelse revidert (pdf)

2007.08.06

Sølv til Nordland's 1.lag i stafetten!

Det ble Sølv til guttene fra Nordland i kretsstafetten! Vi gratulerer Yngve, Magnus og Henning med det fantastiske resultatet. De andre lagene gjorde også en hederlig innsats.
Vi gratulerer også løperne i Årets Hovedløp med mange bra prestasjoner individuelt. Den beste prestasjonen stod i år Yngve Skogstad, Mo O-Klubb for, med en 6.plass i H16. Se forøvrig her

Forøvrig har Mo O-Klubb fått en utmerkelse for godt rekruteringsarbeid. Vi Gratulerer.

2007.07.06

Kanonsuksess for MO-gutta i Midnattsolgaloppen

Magnus Beyer Brattli vant H15-16 etter en spennende duell med klubbkompis Yngve Skogstad. Mo-gutta lå i toppen på alle løpene og viste sørnorske, svenske og finske konkurrenter ryggen.

Yngve ledet med noen sekunder sammenlagt etter 3 løp, men ble hentet inn av Magnus på vei til 3. post i den avsluttende jaktstarten. Magnus stemplet først på sistepost og var "umulig" i spurten. Magnus vant også spurtprisen og ble stadig omtalt av speaker i Midnattsolgaloppen som "spurtkanonen fra Mo".

2007.06.18

Arctic Tour 2007

Mandag 25.juni ankom 3 busser sørfra med o-folk som etterhvert skal til Troms på Midnattssolgalopp og seinere til Finland på WMOC= VM for veteraner (35 år +)

Første stopp var Korgen, der det er var Korgfjellet Super G med start på toppen og mål i Vesterli.

Resultater (html)
Resultater (pdf)

2007.06.11

Løp i Grane Lørdag

I forbindelse med Granedagan 15.-17.juni vil Grane IL, som nå er i ferd med å komme i gang med orientering, lage til et skikkelig PR-løp sammen med NOOK.
Frammøte l16.junit kl. 15.00, start fra 15.30 , Trofors v. Barneskolen (merka fra E 6) Direktepåmelding. EKT-brikker .Dusj på skolen. Premier! Ingen startkontingent!

Kart: Almvatnet, revidert 1999 og i 2007, 1:7500 og 1:5000, 5m ekvidistanse (Se utsnitt til venstre).

Løyper: N 1.5 km, C 2.3 km, B 3 km, A 5km
Løypelegger: Jan G. Buvik, NOOK
Ansvarlig ellers: Ingrid Fagerli, Grane IL

Vennligst meld interesse til Jan Gaute Buvik tlf 99736301, da det gjelder å ha nok kart ...

2007.06.11

Forbudte områder under O-løp

KM-sprint i Hemnes viser at det er på sin plass å presisere reglene for hvilke områder som er tillatt å passere under et O-løp. Mange av løperne - selv rutinerte løpere - løp f.eks. over kirkegården som var farget gul-grønn på kartet. For alle O-løp er det forbudt å passere følgende:

 • Områder med Gul-grønn farge. Denne brukes på hager og annet privat område som ikke skal løpes på.
 • Områder med Gul farge og sorte prikker. Brukes på dyrket mark.
 • Områder med vertikal lilla skravur. Brukes for spesielle forhold
 • For sprint gjelder i tillegg at terrengdetaljer som er markert som upasserbar også er forbudt å passere. Disse detaljene har som regel tykk sort strek (F.eks. stup og upasserbar skrent/vegg). Men det gjelder også upasserbar myr og elver/vann med sort strek langs kanten. Se forøvrig sprintkart-normen.

  Spesielt de som deltar i større konkurranser må passe på dette, da brudd på reglene fører til diskvalifikasjon og er usportslig.

  2007.06.09

  KM Ultralang

  Det ble et meget hyggelig KM i Bleikvassli. Det startet litt overskyet for at løperne ikke skulle få det for hett, men etter hvert ble himmelen helt blå og vi kunne sitte og nyte sommeren etter løpet. Som kontrolløren hadde forutsagt, ble det ganske krevende løyper. Men terenget var alt i alt meget bra. Stort sett lettløpt og med lite undervegetasjon. Stigning var det derimot en del av, men det hører med. Vinner i H21 ble Nils Albert Aamand (bildet).

  Rotegadget er nå klar til bruk. Vi oppfordrer alle til å legge inn løypene sine. Løpet hadde mange interessange veivalgsstrekk, og det skal bli spennende å se hva som var best.

  Resultatlister KM Ultralang
  Route-Gadget for KM
  Bilde: Vinner D21 Hilde Sofie Masterdalshei
  Bilde: Vinner D35 Marit Johnsen
  Seierspallen i D13-14 med Mathilde Rundhaug øverst
  Seierspallen i H13-14 med Petter Jakola øverst

  2007.06.09

  KM Sprint

  KM sprint i Hemnes ble et flott arrangement i strålende solskinn. Arenaen (samlingsplass) var nydelig, nede ved småbåthavna. Alle kunne nyte ettermiddagssol og kaffe/kaker i solveggen.

  Deltagelsen ble bra - det beste på svært mange år. Tisammen ca 120 deltagere ble registrert, inkludert en stor gjeng småtroll fra Hemnes. Vi håper vi ser mer til dem etter hvert.

  Løypene var krevende, og mange stemplet i farten feil på en av de mange postene. Terenget var ypperlig, og selv om samlingsplass lå midt i byen var det ikke så mye gateløping. På bildet ser vi deltagerne kose seg i solveggen

  Resultater KM Sprint
  Bilde: Løpsleder Antoine C i aksjon

  2007.06.08

  PRI-O ved Bamse Bjørseth og Anders Kure den lure

  Fantastisk kreativt! Verden har før sett Pre-O, Micr-O og Macr-O, men tirsdag 12 .juni arrangeres verdens første PRI-O i Bodø.

  Løpet er en avansert form for jaktstart der løpere i alle løypelengder konkurrerer med hverandre. Teorien er at alle skal komme i mål samtidig! Det blir litt av en utfordring for arrangøren dersom nærmere 100 løpere stormer samtidig mot mål.

  Anders Kure utviklet for en tid tilbake PRI som et indeks-system for å sette sammen jevne stafettlag. PRI står for Per Rekkedal Indeks og er altså oppkalt etter B&OIs mangeårige leder og inspirasjonskilde for løpere i alle aldre. Per er også stabil og god, og derfor "målestokken". Alle som deltar i Saltenkarusellen får beregnet sin PRI basert på Anders' finurlige formel.
  Les mer om PRI og verdens første PRI-O-løp på B&OIs nettsider.

  Innbydelse til verdens første PRI-O
  Mer om bakgrunn og utvikling av indeksen

  2007.06.06

  Nye regler for kartarbeid

  Viktig melding til alle som driver kartarbeid i Nordland:

  Nordland Orienteringskrets har fått pålegg fra fylket om at alt kartarbeid skal gå gjennom en anmelding og godkjenningsprosess i kretsen. Fylket krever nå godkjenning fra kretsen for at tippemidler skal utbetales. Skjema og mer informasjon finnes ved å klikke på linken "Regler for kartarbeid" i venstre kolonne. Det er Teknisk Utvalg i Nordland O-krets som står for godkjenningen. Teknisk utvalg består for tiden av Jan Kåre Vatne og Ole Morten Wie, hvor sistnevnte har hovedansvar for kartarbeidet.

  2007.05.14

  KM Sprint og Ultralang: Rapport fra kontrolløren

  På Hemnesberget har Antoine C. og hans hjelpere fått til ei meget fin løsning ved å legge arena/mål ved havna. God parkering, oversiktlig og idyllisk . Møt fram kl. 16.00, første start kl.17:00, 600 meter å gå.

  Starten er trukket helt til topps, det betyr rask løping, stor fart!!Full konsentrasjon vil bli krevd av dem som tenker å gå bomfritt gjennom. Løypene går innom noe tettbebyggelse, gjennom enkle skog- og parklignende områder, avslutter som gateløp. Her gjelder de to siste strekkene som"Dagens Downhill" med egen premie for beste strekktid! Det er foretatt mindre justeringer av løypene, som er fra ca. 0,8 til 2,3 km, en antar at samtlige skal lande mellom 10 og 20 minutter et sted.

  Som alltid: Ligg unna private tomter og pass deg for trafikken.Og det er fullt mulig å gjennomføre også en sprintdistanse uten å rive ned postmateriellet.Etter målgang blir det muligheter for dusj, bevertning og en del aktiviteter, da spesielt for de yngre. Derfor settes premieseremonien til kl. 20.00, så alle skal ha god tid til sine gjøremål , samt "mingle" litt.

  Når deltakerne har sovet ut etter sprinfesten, er det klart i Halvardalen i Bleikvasslia, der Bård F.& Co har laga ULTRALANG OPPLEVELSE. Frammøte kl 10.00 ved Statkraftbygget (arena og mål). Start fra kl.11.00 , ca 500 m å gå.

  I skrivende stund er det fortsatt snø i øvre områder, men det betyr bare enda bedre løpbarhet 10.juni! Det er sikkert 15 år sia sist det var løp i området, og aldri har det vært avholdt kretsløp i disse skogåsene. Kartet har fått en aldri så liten oppdatering, men det er mest i løpstraseene.Det er sikkert en god del mangler mht. vegetasjon, så ta gult og grønt med en klype salt . Kurvebildet er av godt 80-tallsmerke , og den tids noe grove synfaring vises fortsatt, dvs. en del skrenter er ikke med,og normen for stein kan variere . Men de beste finner som alltid fram! Merk: De korteste løypene har M 1: 7500, så noen med M 1: 10 000 og de lengste har to kart , i samme pose.

  Ultralang skal være også en fysisk kraftprøve. I tråd med det er N og C løypene noe lengre enn vanlig, og alle fom. 13 år som deltar i medaljeklassene har lengder opp mot 1,5 ganger den lange (klassiske) distansen. Det betyr at det er spesielt smart å starte rolig, beholde konsentrasjonene, for den som unngår bom, kommer høgt på resultatlista! Løypene er fra 2,5 til 14 km. De fleste er i mål en gang mellom 30 minutter og 2 timer.

  Vel i mål blir det dusj og mat. Vi satser på premieseremoni ca. kl. 14.30?

  Vel møtt til KM i Hemnes. Hilsen Jan Gaute Buvik, Kontrollør

  PS: Innbydelse i terminlisten til høre på denne siden. Påmeldingsfrist 5 juni.

  2007.05.20

  Resultater

  Resultatene fra Bodøløpene er nå klar.

  Routegadget for Bodømesterskapet har samme løype i sommerfuglen for alle løperne, så strekktidene stemmer ikke helt. Men det skulle ikke bety så mye. Tegn inn løypen slik routgadget ber om, og ikke slik du løp. (Neste postsirkel er alltid uthevet).

  Resultater Bodømesterskapet
  Resultater Bodøsprinten
  Routegadget for Bodømesterskapet

  2007.06.09

  Godt løpt eller god forklaring?

  Jan Prytz, Gunnar Brattli og Hilde Masterdalshei

  2007.05.19

  Toppløp av Arild i Bodø-sprinten

  "I dag er jeg sikker på at jeg ledet fra start til mål", sa Arild Hegreberg etter innkomst i Bodøsprinten ved Vatnvatnet. Her fra diskusjon med Roy Solbakk og Jan Gaute Buvik om poster og veivalg etter løpet.

  2007.05.18

  Rapport fra O-løft

  Tine Fjogstad har lagt ut en liten reportasje fra O-løftet i Mojsøen som ligger på orientering.no. Linkene nedenfor viser ogsånoen bilder fra samlingen tatt av Per Vikan.
  Reportasje på Orientering.no
  Yngve, Magnus og Carl
  Hurtigstempling av Yngve
  Hurtigstempling av Carl
  Raskeste stempling - 16 sek på 10 poster - Jan Kåre Vatne

  2007.05.12

  O-løft i Mosjøen

  Helga 11-12 mai var vi så heldige å ha besøk av landslagsløperen Carl Waaler Kaas og Tine Fjogstad fra NOF/KOL. Det ble en meget lærerik helg, både for ungdommene som var med, og de voksne lederne som fikk ny inspirasjon og motivasjon.

  De som deltok kan studere strekktidene sine fra noen av treningene lørdag. Vi har ikke rangert deltagerne, siden dette var en ren trening. Men det kan være nyttig å se hvor mye man bommet på de ulike posttypene.

  På bildet ser vi Carl og Tine.

  Noen strekktider fra treningene

  2007.05.04

  Route Gadget

  Løpene fra 1-mai helga (Saltenkarusell 1 og 2) er lagt ut på Route Gadget. Bruk linken i venstre kolonne, merket "Route Gadget (NOOK)", og velg løp. S imulering av massestart skal nå fungere for hele løpet. Spesielt oppfordrer vi ungdommene som var på samlingen om å legge inn sine veivalg.

  2007.05.04

  Bodøløpene

  Innbydelse til Bodøløpene er nå klar. Klikk på løpsnavnene i terminlisten til høyre for å se på innbydelsene (pdf-format).

  2007.05.01

  Ungdomssamlingen

  Mandag var det trening på Inndyr, med løping på Brunkart. Deretter dro vi til Gjelentunet, hvor det var tomanns-stafett med stor innsats fra alle deltagerne. Til middag grillet vi ute i det heller grå og kalde været. O-løpere lar seg ikke skremme av litt kulde og regn, og mat ble det i alle fall på alle. På bilde varmer vi opp forran bålet før stafetten.

  Tirsdag var det nok et løp, denne gang på Straumøya. (Også saltenkarusell). Her fikk alle virkelig testet O-ferdighetene. Terrenget var ekstremt krevende, og selv erfarne løpere opplevde flere store bommer.

  Resultater løp Straumøya
  Split-browser for løpet

  2007.04.29

  Saltenkarusell nr 1 - Sandhornøy

  Første løp på ungdomssamlingen, som også inngår i Saltenkarusellen, er nå over. Det ble fine forhold og godt vær. Det nye kartet var meget bra, og løypene svært utfordrende og gode.

  På bildet ser vi Løpsleder Edvin Berg ta imot Heidi Jensen i Mål.

  Resultater
  Resultater (pdf)

  2007.04.28

  Ungdomssamlingen er i gang!

  Lørdag 28.april: Samlingen startet med Postplukk på Saltstraumen. Mange synes nok det var tungt å starte opp etter den lange vinteren, men forholdene var bra, og været fint. All snøen var i alle fall borte. Etter treningen dro vi til Våg på Sandhornøy hvor de medbrakte kokkene disket opp med Taco.

  2007.04.26

  Start på Helgelandsræs

  Årets første Helgelandsræs går av stabelen på Hemnesberget 3 mai kl. 18.00 Snøen ser ut til å slippe taket i tide og det loves godt terreng og kvalitetssikrede løypelengder. Samlingsplass blir ved RV 808 så følg denne retning Hemnesberget

  NB: Alle som deltar er med i trekningen av 2 tommelkompass.

  2007.04.24

  Info om Helgelandsræs

  Vi forsøker i år med endret klasseindeling og friere valg av klassen man vil løpe i. Vi får følgende klasser:
  Jenter Kort (C nivå ca 2km)
  Gutter Kort (C nivå ca 2km)
  Jenter Lang (B nivå ca 2.8km)
  Gutter Lang (B nivå ca 2.8km)
  Damer Kort (B nivå ca 2.8km)
  Herrer Kort (B nivå ca 2.8km)
  Damer Lang (A nivå ca 3.6km)
  Herrer Lang (A nivå ca 3.6km)
  Mer info om Helgelandsræs

  2007.04.24

  Word-mal for innbydelser til kretsløp

  Her er et forslag til oppsett av innbydelser til kretsløp fra Jan Kåre Vatne. Det kan være greit for å få en oversikt over hvilke opplysninger som skal være med.
  Innbydelse mal (Word)

  2007.04.10

  Rekruttsamling 10-13 år på Nesna, 4-5 mai

  Mo O-Klubb arrangerer rekruttsamling på Nesna den 4-5 mai (fredag-lørdag). Samlingen er åpen for alle interesserte fra 10-13 år, også fra andre klubber enn Mo O-Klubb. Det blir avreise fra Mo Fredag ettermiddag 17:00, med overnatting på Nesna Camping. Bading i basenget og felles mat. Lørdag blir det O-teknisk trening av forskjellig slag. Påmelding innen 2.mai. (Se link under).

  Samlingen på Dønna 12-13 april er desverre avlyst.

  Mer informasjon

  2007.04.10

  Barents-samling 26-30 juni

  Troms O-krets arrangerer treningssamling for ungdom 15-25 år umiddelbart før Midnattssolgaloppen. Det blir deltagere fra Sverige, Finnland, Russland og Sørnorge. Dette er et kjempetilbud for ungdommer som ønsker å satse på orientering. Samlingen blir holdt på Sørreisa skole. Påmelding innen 11.juni via egen klubb.
  Innbydelse Barents Training Camp

  2007.04.10

  O-løftet i Mosjøen 10-12 mai

  NOOK og NOF arrangerer stort seminar i Mosjøen den 10-12 mai. Vi får besøk av bl.a. landslagsløperen Carl Waaler Kaas og Tine Fjogstad fra O-forbundet. Seminaret er åpent for alle interesserte, og spesielt trenere, ledere og aktive foreldre i alle O-klubbene. Påmelding til kretskontor@nook.no innen 20.april.

  NB: Det blir eget opplegg for ungdom 13-19 år på fredag og lørdag. Bli med på trening og lær av en landslagsløper!

  Innbydelse (word)

  2007.03.21

  Ungdomssamling 28 april - 1 mai

  Vi ønsker alle ungdommer fra 13år og oppover velkommen til treningssamling i Meløy/Gildeskål. Ansvarlig for det sportslige innholdet er Håvard Berg, og det blir overnatting på skole på Sandhornøy og på Gjælentunet (Se kart i programmet).

  I løpet av samlingen blir det arrangert to åpne O-løp (RV17 todagers). Vi håper så mange som mulig benytter anledningen til å starte O-sesongen her.

  Løp 1: 29.april klokken 17:00 på Sandhornøya
  Løp 2: 1.mail klokken 11:00 ved Hellevik skole på Straumøya, Saltstraumen

  Nytt program er nå klart:

  Oppdatert Program

  2007.03.21

  Løypelegging - bedre løyper for de yngre

  Orientering skal være gøy! Forbundet har laget en brosjyre med retningslinjer for hva som er gode løyper for de yngre (N-løyper, C-løyper og B-løyper).

  N-løypa skal planlegges langs sammenhengende ledelinjer av typen vei, sti, bekk, gjerde. Det skal være ett veivalg langs opplagt ledelinje fra post til post. Noen steder bør de tryggeste ha muligheten for å kutte 100-150 meter mellom ledelinjer og tjene tid på det, men dette må aldri være det eneste alternativet på strekket. Noen av postene kan henge 5-15 meter fra ledelinja, men skal synes fra ledelinja. Hodeløs løping bør føre til bom på posten. De som leser kartet skal få uttelling for det. Mer om dette, kart og eksempler i brosjyren

  Bedre løyper for yngre

  2007.03.20

  Ideer og forslag fra B&OI-ungdommen

  På kretsseminaret i Bodø diskuterte 9 ungdommer i alderen 12-14 fra B&OI hva som kan gjøres av forbedringer i forbindelse med kretsløp i 2007-sesongen. Petter Jakola og Torbjørn Hösli Olsen presenterte hva ungdomsgruppa kom fram til for kretsstyret og for styret i B&OI. Her noen av punktene:

  - Eget ungdomstelt som brukes felles for ungdommene i kretsen, "voksenfri sone"
  - Aktiviteter i forbindelse med kretsløp, innkjøp av baller/spill
  - Ledertrøye (gul), Spurttrøye (grønn/rosa), Klatretrøye (polkadott), Tapertrøye (brun) - poengberegning tilsvarende Saltenkarusellen e.l.
  - Alle klubber overnatter på samme sted og spiser sammen
  - Felles buss til NNM
  - Løp med fellesstart og evt. jaktstart

  2007.03.19

  Postkasseløp

  Torbjørn Hösli Olsen satte B&OI-ungdommer på prøve med "postkasseløp" i Rensåsparken, Bodø 16.3. Løpet bød på store utfordringer mht. kart-husk. Løperne skulle fordele 15 kartdetaljer i riktig "postkasse" og huske hvor disse befant seg utfra et kartoppslag ved start/mål.
  Ta kontakt med Torbjørn hvis du vil vite hvordan et postkasseløp kan arrangeres.

  2007.03.02

  Kretsen oppfordrer klubbene til å arrangere kurs for voksne

  Som et nytt og viktig virkemiddel for rekruttering av nye o-løpere, har vi fått hjelp av NOF ved Tine Fjogstad til å utarbeide et kursopplegg for voksne. Se på dette og bli inspirert! Vi ser for kurs over to kvelder, hvorav en time inne og en time ute hver gang. Vi håper kursopplegget er så bra at erfarne o-løpere som liker å lære fra seg kan være kursledere.

  Vi erfarer at mange voksne er motivert til å lære egne og andres barn orientering. Vedlagte kursmateriell er egnet til det. Det ideelle rekrutteringsarbeidet gir klubben hele nye familier med i laget.

  Kretsen kan bidra med kursleder dersom klubben mangler folk som har lyst til å holde kurs.

  Nybegynnerkurs for voksne

  2007.03.02

  Kretsting referat

  Referat fra Kretstinget er nå klart
  Referat kretsting 2007
  Valg til kretsstyre etc. 2007

  2007.02.21

  Ke d går, Jan Gaute, har du trent bra i vinter?

  - Tja, nei, eg var faktisk å jogga ein tur no i kveld. Ellers har det jo blitt en del skigåing - men skigåing blir ikke noe orntlig træning vet du, det blir mest daffing.
  Hva ser du mest fram til i år?
  - NNM i Harstad og Midnattsolgaloppen - hvis eg får opp noen form, da. Og så skal eg til Italia i vinterferien.
  Enn i fjor, hva var høydepunktet?
  - Veteran-VM i Østerriket. Eg lå jo frøktelig bra an vet du, eg va nesten imponert over meg sjøl om eg sjøl skal sei det, - men så sprakk det i finalen.
  Hva skjedde?
  - Eg bomma rett og slett. Eg fikk sjokk over terrenget og løypa. At det skulle være så intrikat var helt uventa, det var eg ikke forberedt på.

  2007.02.20

  Kretsen gir høringsuttalelse til Sjunkan-Misten Nasjonalpark

  Fylkesmannen i Nordland har sendt ut forslag til fylkesdelplan og verneplan på høring for Sjunkan-Misten. Valnesfjord ILs kart Fridalen i øvre Valnesfjord blir liggende innenfor nasjonalparkens grenser, det gjør også flere av B&OI's kart bl.a. i området rundt Erlingbu i Bodømarka.

  Kretsen ber om generell tillatelse til å sette og ut og ta inn o-poster innenfor nasjonalparkens grenser. Dette gjør vi for å slippe å søke om tillatelse for hvert arrangement. Kretsen ser forøvrig fram til at det blir nasjonalpark, - det blir ekstra stas med orientering i nasjonalparken.

  Høringsdokumenter

  2007.02.01

  Kretsting - sakspapirer

  De siste sakspapirene til kretstinget er nå klar:
  NOOK regnskap 2007 balanse
  NOOK regnskap 2007 resultat
  NOOK regnskap 2007 resultat side 2
  Sakspapirer
  Valgkomiteens forslag

  2007.01.23

  Kretsting

  Kretstinget foregår 2.februar 2007 kl. 19.00 på Saltdalsenteret, Storjord. Avluttes med middag.

  Lørdag 3.februar fagdag ca 0900 til 16.30. Foreløbig program for fagdagen:

  1. Diverse info:
  - Lars Reitan forteller fra NOF og NIK møter.
  - Lisbeth Beyer forteller fra Hovedløp-prosjektet - Jan Kåre Vatne tar opp bruk av hjemmesiden. - Håvard Berg og Ole Morten Wie om den nye godkjenningsordningen for kart. - Jan Gaute Buvik forteller om nye kart og områder, samt diverse info.
  2. Terminlista 2007. Krav til arrrangement. Motivasjon. Fellesreiser, sosialt.
  3. Samlinger 2007.
  4. Skolearrangement. Prøveopplegg som utvidelse av Gildesprinten.
  5. Annet.
  6. Treningstur

  Forbedring av arrangement + terminliste (Powerpoint)
  Satsningsområder 2007 (Word)
  Utviklingstrinn (Word)

  2007.01.19

  Norsk O-kartregister

  Oversikt over alle O-kart i Norge legges nå på nett. Følg linkene nedenfor, kombinert med Google Maps kan du dra på en spennende reise på jakt etter O-kart. Der kan du også studere omriss av O-kart på satelittfoto. Takket være god innsats fra Håvard Berg var Nordland første O-krets med komplett oversikt over o-kartene i basen.
  Norsk O-kartregister
  World of O - Google Maps

  2006.11.19

  Gratulerer, Ole Morten

  Vi gratulerer Ole Morten Wie, Mo O-Klubb med utnevnelsen "Årets nykommer, kart", på årets O-galla. Han var den eneste som hadde kart nominert i både Sprintkart og O-kart klassene. Kartene det gjelder er "Båsmofjellet" og "Skillevollen", som begge ble brukt under årets NNM på Skillevollen.

  Vi gratulerer så mye.

  2006.10.31

  Veivalg

  Det er kanskje ikke alle som vet at O-sporten har sitt eget blad, Veivalg. Det kommer neste år med 7 utgaver, og har i tillegg til mange interessante artikler og kart, også terminliste for hele landet og konkurransereglene i et eget bilag. Ikke minst trykker de mange fine kart med eliteløpernes veivalg.
  For å bli abonnent, kontakt Astrid Torp (astrid@sportmedia.no) tlf 69 81 97 13(8.00-16.00)
  Abonnementprisen i 2006 er 349 kroner